Hoe kun je een online business starten met weinig middelen?
Nu we in een tijd zitten waarin we meer afhankelijk zijn van de digitale wereld dan ooit, is het een uitstekend moment om een online business te starten. Misschien werk je nog voor een baas, maar droom je van een eigen bedrijf. Of wellicht zoek je een manier om je huidige bedrijf uit te breiden en meer online te gaan.
Maar hoe pak je dat nu aan, zo’n online business beginnen? In deze blog zetten we het starten van een online business stap voor stap op een rijtje. Met deze stappen kun je morgen al starten met je online business zónder een hele website te bouwen.
1. Bouw een publiek op via social media
Als je een online business wilt starten, is het vaak niet nodig om meteen veel te investeren. Het enige wat je in het begin écht nodig hebt, is een laptop. Een eenvoudige manier om je bedrijf te beginnen is door een gratis social media account aan te maken en hier volgers op te bouwen. Zo kun je alvast je expertise laten zien en werk je aan je bekendheid. Zodra je eerste product of dienst klaar is, heb je al een mooie basis om deze te lanceren. En je ziet tegenwoordig ook dat er ook alleen via Instagram verkocht wordt, who needs a website als je op Instagram alles van jezelf en diensten kunt laten zien?
Via Linktree kun je allerlei onderwerpen opslaan in 1 overzichtelijke pagina. Denk bijvoorbeeld aan een link naar Eventbrite voor jouw online workshop. Een link naar Medium of Linkedin waar je expert artikelen en testimonials staan. Een link naar je automatische kalender van Acuity, zodat iemand altijd een kennismaking (of een betaalde sessie) bij je kan inplannen. Een link naar je shop op Etsy of Amazon. Of alleen een checkout van Plug and Pay, indien je deze checkout met video gebruikt vervangt vaak een hele webpagina. De educatie rondom je diensten doe je dan op je social media account met posts en video’s (Instagram leent zich daar goed voor) en indien je erbij vertelt “Ga naar de link in bio voor meer informatie” zorg je ervoor dat mensen ook daadwerkelijk actie ondernemen.
2. Kies heel duidelijk een niche
Een specifieke niche kiezen is iets waar veel startende en zelfs meer ervaren ondernemers tegenaan lopen. Het kan ook best eng zijn. Want als je kiest voor een heel specifieke doelgroep, betekent dat er ook veel mensen buiten je doelgroep zullen vallen. Dat is niet erg, want hoe specifieker jij jouw niche kiest, hoe gerichter je deze doelgroep ook kunt aanspreken.
Als jij precies weet voor wie jouw diensten zijn, kun je ook heel specifiek de problemen van diegene benoemen. En ook je oplossing kun je er precies op aanpassen. Stel je eens voor… iemand ziet jouw aanbod en denkt: “Dit is exact wat ik nodig heb!” Dat is de reactie die je wilt bereiken.
Door duidelijk te kiezen wie jouw niche is, kun je niet alleen beter klanten aantrekken, maar krijg je ook klanten waar je blij van wordt: klanten die jij perfect kunt helpen. Jouw Shiny Clients.
Tip: in deze blog lees je meer over hoe je een niche kiest
3. Ontdek de problemen en dromen van je niche
Een laptop mag dan wel het enige zijn wat je nodig hebt om een online business te starten, je doet zeker niet al het werk alleen maar achter je computer. Het is belangrijk om ook eens achter je laptop vandaan te komen en echt met je klant te gaan praten.
Nadat je een niche hebt gekozen, is het tijd om op onderzoek uit te gaan. Het is belangrijk dat je precies weet tegen welke problemen en uitdagingen jouw Shiny Client aanloopt en hoe zij over deze uitdagingen denkt. Hoe beter je dit weet, des te beter kun je jouw ideale klant ook helpen.
Je wilt dus weten wat het is waar jouw klant nu eigenlijk tegenaan loopt. Er zijn verschillende manieren om dit uit te vinden. Je kunt iemand uit jouw niche gaan interviewen, maar je kunt ze ook observeren en uit hun gedrag opmaken waar ze tegenaan lopen. Het beste kun je het allebei doen.
Het werkt als volgt. Je begint met een testpersoon: iemand die jouw ideale klant is. Ga met diegene in gesprek en luister goed naar wat diegene te zeggen heeft. Naar alle problemen waar ze tegenaan loopt, maar ook zeker naar waar ze van droomt. Hoe beter jij jouw ideale klant leert kennen, hoe beter je jouw aanbod erop kunt aanpassen.
4. Maak een prototype en test je aanbod
Nu je weet wat de problemen en dromen zijn van jouw ideale klant, kun je gaan werken aan je aanbod. Voordat je je aanbod gaat vastleggen, is het slim om eerst te testen. Dat kun je doen door een prototype van je dienst aan je klant voor te leggen en te testen wat zij hiervan vindt.
Een andere manier om prototypes te testen is door kleine conceptjes te lanceren. Via social media kun je peilen of er interesse is voor het concept en door een landingspagina te maken kun je er zelfs al klanten of leads voor binnenhalen. Via Leadpages zet je heel makkelijk en snel dit soort landingspagina’s op.
Het is belangrijk om te weten dat je altijd een dienst kunt verkopen zonder dat het af is. Eigenlijk is je dienst nooit af, want de wereld om ons heen en de wensen van je doelgroep veranderen voortdurend. Zorg voor een feedback loop en blijf je dienst verbeteren.
5. Blijf constant verbeteren
Het leren kennen van jouw niche is een doorlopend proces. Blijf nieuwsgierig en luister goed naar je klanten. En blijf ook je aanbod optimaliseren op de input die je van klanten krijgt. Zo kun je jouw klanten steeds beter helpen.
Je zorgt zo voor Shiny Clients die fan worden van jou en er tegen iedereen over praten. Het liefst wil je dat dit ook zwart op wit staat. Bijvoorbeeld op LinkedIn, een review in Google of een testimonial die je op je website en via social media kunt delen. Dat zorgt op zijn plaats weer voor meer Shiny Clients. Zo bouw je steeds meer fans op.
Pas als je klanten hebt die fan zijn van je dienst of product, wordt het tijd om na te gaan denken over mooie website of webshop. Je weet dan zeker dat je de juiste niche hebt gekozen en dat je aanbod on point. Zo bespaar je jezelf een hoop kosten en moeite rondom het constant aanpassen van je aanbod en website.
Ook nadat je een mooie website hebt laten bouwen geldt: blijf luisteren naar je klanten en zorgen dat je producten aansluiten. Dan blijf je een match houden met jouw ideale klant.
Met de stappen in deze blog kom je al een heel eind op weg. Ditzelfde proces is ook de basis van het SHINE programma, waarin we verder ingaan op het proces en je alle handvaten krijgt die je nodig hebt om een licht bedrijf op te zetten.
Droom jij ervan om een online business te starten? VVul dan het contactformulier in, dan ontvang je van mij eerlijk advies over welke dienst of cursus bij je past en anders stuur ik je door.